Kalau sebelum ini kita telah pelajari Fi'il Sahih, kali ini kita dalami pula apa itu Fi'il Mu'tal.

FI'il Mu'tal mengandungi huruf illah (ا و ي) dan proses pertukaran wazannya memerlukan pengetahuan yang lebih mendalam agar tidak tersalah dan keliru?


Ayuh ketahui jenis-jenisnya yang mana setiap jenisnya itu mempunyai perbezaan dalam wazan.


Nak tahu kaedah atau formula pertukarannya?


Percakapan dan penulisan anda akan lebih lancar sekiranya anda faham dengan jelas konsep pertukaran wazan ini.

Arabicara telah mengadakan kelas LIVE Taudhih sekali sebulan sejak tahun 2021 dengan pelbagai topik seperti berikut:

Ilmu Nahu mengajarkan kita untuk mengetahui susunan kata dan kalimat bahasa Arab yang baik dan betul

14 Topik telah dipelajari?? Ya betul. Untuk tahun 2023 kita telah pelajari 4 topik baharu.

Semua topik di atas telah dibahas dalam kelas-kelas yang sebelum ini

P/s: Rakaman boleh didapati di "Kursus Bahasa Arab"

SIAPAKAH PENSYARAHNYA?

USTAZ MUHAMMAD ARIF BIN ABDUL RAHMAN

Master of Arts in Arabic Linguistic Studies, IIUM.
Beliau berpengalaman mengajar bahasa Arab selama lebih 5 tahun
dan merupakan salah seorang instruktor Arabicara sejak tahun 2020. Kini berkhidmat sebagai
pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia.

Teknik penyampaian beliau sangat jelas dan digemari pelajar sekolah dan juga dewasa;
sangat efektif untuk memberi pendedahan bahasa Arab kepada yang belum pernah belajar mahupun yang mempunyai asas bahasa Arab. Beliau berkemahiran dalam mengupas sesuatu topik dengan terperinci dan mudah difahami.

  • Kurang faham pertukaran wazan bagi kalimah yang mengandungi huruf illah
  • Tak pasti bila macam mana nak sebut kalimah fi'il mu'tal
  • tak pasti kalimah asal fi'il mu'tal setelah berubah wazan
  • Tak faham kaedah perubahan wazan

Jika ada banyak tanda tanya dan masalah seperti di atas yang anda alami,

Ramai pelajar mula keliru kaedah perubahan wazan ataupun baris apabila bertemu dengan kalimah yang mengandungi satu huruf illah atau lebih.

Sebenarnya ia mudah sahaja sekiranya anda tahu teknik yang betul. Apa yang menjadikan pelajar tak yakin untuk bercakap adalah kerana khuatir tersalah dalam menyebut fi'il dalam perbualan.

Ayuh fahami agar percakapan lebih lancar.
  1. Mengetahui definisi Fi'il Mu'tal.
  2. Memahami jenis-jenis Fi'il Mu'tal.
  3. Menelusuri contoh Fi'il Mu'tal dalam Al-quran.
  4. Mempelajari kaedah asas mengubah wazan Fi'il Mu'tal.
  • Peserta akan didedahkan dengan jenis-jenis Fi'il Mu'tal beserta contoh dalam ayat-ayat Bahasa Arab, sekali gus membantu pelajar untuk menambah baik kefahaman ketika membaca teks atau ayat Bahasa Arab.
  • Pelajar akan mengetahui cara mudah mengubah wazan dengan kaedah yang mudah.

Bagaimana kelas dijalankan?

Sangat mudah. Pembelajaran akan di sampaikan secara LIVE menggunakan platform Google Meet. Boleh akses secara online di mana-mana sahaja menggunakan handphone, tablet, pc atau laptop. Tak perlu download aplikasi jika tidak ada. Cukup tekan link sahaja nanti, Tuan Puan sudah pun berada dalam kelas.

Nota ada? Ada, nota kami akan berikan awal sebelum hari kelas bermula.

Akan ada rakaman tak?Ada, ia boleh diakses seumur hidup
di Bahasapp, boleh tengok semula berulang kali selepas kelas, kefahaman pun makin bertambah.

Selain itu, ada sesi SOAL JAWAB bersama ustaz di akhir kelas.

Sangat lengkap dan mudah kan? 

Jom lihat video gambaran kelas di bawah.


Bagaimana nak sertai kelas? Berapa yuran?

Yuran dikenakan hanya RM80* sahaja!!
Selepas pendaftaran/pembayaran, anda akan diberikan link group Whatsapp. Nantikan info dan update terbaru tentang kelas di dalam group nanti.

31 Julai 2024
Hari Rabu
Jam 9.00-10.30 malam

DISKAUN 50% UNTUK 30 ORANG TERAWAL!
HARGA ASAL: RM 80
RM40
  • Percuma Nota PDF
  • Percuma Rakaman Kelas
  • Sesi Qu0026A (LIVE)
  • Bimbingan Latihan (LIVE)
  • E-Sijil 
*Pendaftaran boleh dibuat secara online (isi maklumat di borang bawah), atau melalui admin di Whatsapp
1
Maklumat
2
Pembayaran

Your Product

Products
Price
1
FI'IL MU'TAL (LIVE 31 JUL)
Buy 1 and Save RM40.00 (50.00%)
1
Original price was: RM80.00.Current price is: RM40.00.

Customer Information

Order Summary

Product
Total
1
FI'IL MU'TAL (LIVE 31 JUL)
FI'IL MU'TAL (LIVE 31 JUL) × 1
RM40.00
Subtotal RM40.00
Total RM40.00

Payment Information

All transactions are secure and encrypted. Credit card information is never stored on our servers.

  • Pay securely with toyyibPay.

Your personal data will be used to process your order, support your experience throughout this website, and for other purposes described in our privacy policy.

* 100% Secure & Safe Payments *